Anti-swirl element (TIG) snijden met robotarm in boorinstallatie

Categorie: Industrie, Projecten

Probleem: Het Anti-Swirl element breekt na verloop van tijd af

In de vaten V-1802 en V-1902 zit een zogenaamd ‘anti-swirl’ element. In het verleden is gebleken dat deze elementen na verloop van tijd, als gevolg van trillingen, afbreken. De brokstukken kunnen vervolgens verderop in de compressor terecht komen wat weer kan leiden tot grote schade aan de installatie.

Om dit te voorkomen is destijds besloten om het tijdelijke filter in de installatie te laten zitten zodat dit filter de mogelijke brokstukken kan tegenhouden voordat het gas de compressor in gaat. Nadeel van het filter is een extra drukval en de noodzaak dit filter elke 3 jaar te vervangen.

 

(TIG) snijden met een kleine Robot

GLT-Plus had zich tot doel gesteld de elementen te verwijderen. Een aantal jaren geleden is dit ook onderzocht, maar een oplossing is niet gevonden. Er zijn toen een paar lokale partijen gevraagd om innovatief mee te denken.

HAIO machinebouw kwam toen met de oplossing: gebruik een kleine wendbare robot om de elementen op afstand door te snijden. We kunnen hiervoor een TIG lastoestel gebruiken als snij apparaat. Normaal gesproken wordt dit niet gedaan, maar het is wel degelijk mogelijk. Het toestel kan worden gemonteerd op een robot en zo kunnen we op afstand moeilijke reparaties uitvoeren.

Door deze out of the box oplossing en de uitvoering van HAIO machinebouw konden de elementen uiteindelijk worden verwijderd.

 

Het resultaat na (TIG) snijden met de robot

Op de foto’s is het anti-swirl element goed zichtbaar (de 3 schoepvormen) voor en na de ingreep. Links een foto voor en rechts nadat Hanneke de schoepen verwijderd heeft. Het weghalen van de elementen gebeurt in twee stappen:

 

  1. De eerste stap is met de robot. Op de ‘hand’ van de robot is een TIG toorts gemonteerd. Hiermee worden grote stukken weggesneden zodat er ruimte wordt gecreëerd voor de tweede stap.
  2. Tijdens de tweede stap wordt met een special tool het laatste stuk langs de binnenpijp weggesneden.
Projectflyer van Team Schaapbulten NAM GLT Plus

“Voordat we deze techniek hebben toegepast hebben we het uitgebreid getest. Hanneke heeft het vat op schaal nagebouwd om te kijken of het mogelijk was met een robot de juiste plek te bereiken. Verder diende de gehele operatie vanaf een scherm te worden gestuurd, een echte kijkoperatie dus. Ook is het materiaal getest na het TIG snijden om zeker te stellen dat de materiaaleigenschappen niet negatief beinvloed zouden worden.”

GLT Plus & NAM

© 2024 HAIO machinebouw

Wij bedenken oplossingen!

Heeft u ook een probleem in uw installatie dat maar niet opgelost kan worden? Wij denken graag met u mee!

Als innovatieve en lokale partner leveren wij een bijdrage in denkkracht, ontwerp én uitvoering!

Foto’s robot arm reparatie op afstand

Fotoimpressie van het snijden op afstand.